Moje początki na rowerowe
8 października, 2020Jak zbudowaliśmy imprezę na ponad 1000 osób?
8 października, 2020Znaleśników możesz zrobić kilka fajnych historii. Są fajnym rozwiązaniem jeśli chodzi o wykorzystanie ich na kilka różnych sposobów. Cała masa, którą usmażysz składać się będzie z:
- 2624 kcal
- 79 g białka
- 315 g węglowodanów
- 133 g tłuszczów
Zacznijmy od tego, że możesz wszystko usmażyć na raz i jeść to przez jakieś 3 dni. Ja jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. Ewentualnie jeśli masz więcej czasu i wierzysz w energię chi świeżego i ciepłego jedzenie (też trochę w to wierze) to możesz je smażyć na bieżąco, a ciasto trzymać w lodówce. Poniżej kilka opcji co z tym fantem zrobić.
Na śniadanie możesz możesz je zjeść na
- Słodko z owocami, dżemikami, orzechami, czy nutellą z daktyli
- Kanapkowo tortilowo – wsadzasz sałatę, cebulę, oliwki, humusa/tofu, pomidora, ogóra, fasole itp – tą samą opcję możesz wykorzystać do jako przekąski w ciągu dnia. Jeśli wiedz z rana jesz na słodko to na później jak znalazł – więcej urozmaicenia
- hot dog z parówką sojową – to taki fast food gdy ma się tyły
Obiad/Snack/All day
- powiedzmy że lubisz jeść makaron z sosem. Zrób więcej sosu i zostaw trochę do naleśników na kolejny lub jeszcze ten sam dzień
- zrób specjalne ciepłe nadzienie (sosiwo z warzywami i tofu jeśli szukasz białka) – z takich klasycznych opcji to szpinak i suszone pomidory, mogą być ziemniaki z cebulą (ja zawsze lubię wrzuć jednak sałatę do środka)
- wrzuć do środka sałatkę z obiadu i naleśnika posmaruj humusem – odzysk sałatki
- opcja kanapkowo – torilowo latem jednak zamiata na każdą porę dnia tym bardziej że masz dużo świeżych warzyw
Na teraz to tyle, bo można pisać o różnych opcjach w nieskończoność. Przejdź do przygotowania placka i zajadaj się po uszi.
Składniki
- 400 g niepalonej kaszy gryczanej
- 80 ml siemienia lnianego mielonego
- 325 ml mleka roślinnego (dowolne)
- 80ml oliwy
- szczypta soli
- woda do namoczenia kaszy – około 2-3 litrów + woda do konsystencji ciasta
- 250ml wrzącej wody do namoczenia siemienia lnianego
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną zalać 2-3 litrami wody i namoczyć przez około 8h. Później przepłukać i odcedzić w sicie.
- Simie lniane zalać wrzątkiem 250ml i zmiksować blenderem żeby uzyskać konsystencję budyniu.
- Blendować wypłukaną kaszę i mleko aż do uzyskania jednolitej masy.
- Dorzuć namoczone siemię + sól + oliwę do kaszy i mleka i znowu blenduj.
- Odstaw ciasto na 10min i i oceń konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt gęste dodaj wody i zblenduj jeszcze raz.
- Usmaż naleśnika na oleju lub bez w zależności od tego jaką masz patelenkę.