23 proste lekcje biegania od Piotra Kuryło – jak biegać ultra?
6 października, 2020Jak schudłem 20kg? czyli jak zacząłem realizować każdy swój kolejny cel!
6 października, 2020WegeKotlet jak to łatwo powiedzieć. Musi urywać dupę bo inaczej spotka się z potępieniem. Wydaje Ci się, że falafel w kebabie to Pan życia i śmierci? Mi też się tak wydawało do tej pory, dopóki nie zjadłem kotleta Pani Maryni. Co więcej odwiedził mnie kolega z liceum który jeszcze 4 miesiące temu twierdził, że bez mięsa się nie naje, bo w życiu przecież chodzi o to tylko żeby dobrze się najeść, napić, wyspać i coś jeszcze, ale nie przystoi pisać. Jego roślinna przygoda doprowadziła go do stanu, że zamiast 105kg waży teraz poniżej 90km. Stwierdził też, że tak dobrego kotleta nie jadł nigdy. Jeśli zapytalibyście go owe 4 miechy temu, ile zjadł kebabów w swoim życiu to odpowiedziałby, że wszystkie. Dzisiaj jeśli go spytacie co najchętniej jada to: odpowie surowe warzywa i soki bo tak jest najprościej. Najciekawsze jest to, że człowiek który nigdy nie uprawiał sportu, trenuje do 24h wyścigu kolarskiego. Ludziom krótko rzecz ujmując: w dupie się poprzewracało, a w głowie się popierniczyło!
Przejdźmy jednak do meritum. Tajna misja dla Ciebie: zacznij zmieniać ludzi wokół sobie robiąc im kotlety. Daj ludziom kotleta, a będę jeść Ci z ręki.
Czego potrzebujesz:
- Strączki – soczewica czerwona, fasola biała, cieciorka
- Warzywa – marchew, pietruszka, seler, por
- Małe mocne – cebula, czosnek
- Ryż brązowy
- Przyprawy – czosnek niedźwiedzi, bazylia, sól, pieprz, kurkuma
- Urządzenia – blender
- Mąka gryczana – zmiel kaszę gryczaną i już
- Tłuszcz kokosowy do smażenia/podprażenia
Ilości i gramatura? Nie ważne, kto by to mierzył. Nie spinaj się z tym
Przygotowanie
Namoczyć fasole z ciecioro w jednym garnku – 8h
Namoczyć ryż z soczewico w jednym garnku – z 20min
Oba gary gotować przez 10min.
Zmieszać wszystko i zblendować z dużą ilością czosnku niedźwiedziego, bazylią, sola, pieprzem i kurkumą.
Drobno zetrzeć wszystkie warzywa (na tarce lub w maszynce w 2min).
Podsmażyć czosnek i cebule bardzo cienko skostkowaną na tłuszczu i dodać starte warzywa na 5min.
Wszystko zmieszać i wymieszać.
Forma/wygląd: zrobić kulki – wegeballsy, kotlety, wege wschabowe
Kulki obtoczyć w mace gryczanej i smażyć na tłuszczu na patelni.
Czy dużo za tym zachodu? Nie wiem nie robiłem, ale na tygodniu na pewno zrobię. Spróbować musisz. Jak robisz to zrób przynajmniej ze 30 od razu. Zawsze możesz schować takie wege-schabowe przecie w zamrażarce. Co tu więcej pisać. Jedz i gotuj.